2023 ABORIGINAL ALCOHOL AND OTHER DRUG WORKER FORUM: TIME FOR ACTION

18 - 19 MAY 2023 The Westin, Boorloo (Perth)

PROGRAM







ACKNOWLEDGEMENT OF COUNTRY

WANADA acknowledges the traditional custodians of the land on which we live and work, and recognise their strength in connection to the land, sea, and community. We pay our respects to their Elders past and present.

WANADA acknowledges the widespread and intergenerational effects of colonisation. The policy and actions of dispossession established long-lasting barriers between peoples, land, and culture. Furthermore, we acknowledge that this trauma has a systemic presence in Western Australian society, policy, and the alcohol and other drug system. We acknowledge the need to address this issue by re-evaluating the systems in place that affect the cultural, social, and economic matters of Aboriginal people.

WANADA is committed to advancing conciliation/reconciliation and fostering the valuable contributions that Aboriginal people make in the alcohol and other drug service sector to deliver meaningful, lasting outcomes for Aboriginal people, families, and communities.



THANKS TO OUR SPONSORS

PRESENTING PARTNERS



PARTNERS & SECTOR PARTNERS





MISSION **AUSTRALIA**



SUPPORTERS



Government of Western Australia Mental Health Commission





ABOUT US





The Western Australian Network of Alcohol and other Drug Agencies (WANADA) is the peak body for the alcohol and other drug education, prevention, treatment, and support sector in Western Australia.

WANADA's aim is to enhance health and well-being of all Western Australians by reducing the harms associated with alcohol and other drug use; and enabling a strong and viable alcohol and other drug service system.

THE 2023 ABORIGINAL AOD WORKERS Forum reference group

A reference group comprising Aunty Oriel Green & Aunty Moya Newman (Aboriginal Elders who have worked with WANADA for many years), Andrew Amor (Milliya Rumurra Aboriginal Corporation), Catherine Wilson, Simone Clinch & Michelle Mippy (Wungening Aboriginal Corporation) and Wayne Flugge & Cliff Collard (Strong Spirit Strong Mind Aboriginal Programs) was established to steer the planning and delivery of the 2023 Aboriginal Forum.

WANADA thanks the reference group for their time and guidance.

ABOUT OUR PRESENTING PARTNERS



PALMERSTON ASSOCIATION

Established in 1980, Palmerston has over 42 years of experience, developing a strong reputation for delivering evidence based alcohol and other drug (AOD) services and related programs.

Palmerston provides a range of culturally safe services to individuals, families and communities treating comorbid AOD and mental health problems through counselling, family support, group work, outreach, educational initiatives and adult residential rehabilitation in Perth Metro, South-West and Great Southern regions.

WUNGENING ABORIGINAL CORPORATION

Wungening Aboriginal Corporation is an Aboriginal Community Controlled Organisation which provides culturally secure, confidential and free of charge services to Aboriginal people in the Perth metropolitan area.

Understanding of historical factors – impacting on Aboriginal healing, health and wellbeing – is key to healing spirit, mind and body. Family is central to Aboriginal culture and connectedness to family is key to healing processes. Wungening encourages and supports connectedness as central to healing for all clients.

W. TIME FOR ACTION

PROGRAM DAY 1 THURSDAY, 18 MAY

	RUM.	.,
D OTHER DRUG WO,	BUM TIME FOR ACTION	G
	DRIAINO CHANOI	50

	TIME		Ballrooms 2&3	Ballroom 1
				Bailloonn
	8:30 am	30 mins	REGISTRATIONS	
	9:00 am	10 mins	Introduction & Housekeeping	
			Danny Ford	
Responding to Community Needs	9:10 am	15 mins	Welcome to Country	
			Noel Nannup	
	9:25 am	15 mins	Official Opening	
e l			Lindsay Hale, A/Mental Health	
4			Commissioner	
jţ	9:40 am	30 mins	Kimberley Presentation	
n			Represented by Andrew Amor, Milliya	
3			Rumurra Aboriginal Corporation & Anna	
E	10.10	70 .	Durant, CHMR	
လိ	10:10 am	30 mins	Pilbara & Goldfields Presentation	
0			Represented by Helen Mitchell & Sam	
gt	10:40 am	20 mins	Doran, Hope Community Services	
ŭ	11:00 am	30 mins	Mid West Presentation	
p	n.oo ann	50 mins	Represented by Fleur Harding, WA	
õ			Country Health Service	
S C	11:30 am	30 mins	Perth Presentation	
Re	n.so ann		Represented by Wungening Aboriginal	
			Corporation, Palmerston Association,	
			Cyrenian House, Holyoake, Mission	
зt			Australia, Salvation Army & Peer Based	
Jer			Harm Reduction WA	
Government Policy Planning & Procurement	12:00 pm	30 mins	South West Presentation	
٦Ľ			Represented by Suzanne Blythe,	
) SC			Palmerston Association, Marnie Dillon, St	
2rc			John of God, Tracie Pushman, Cyrenian	
м Т			House & Paul Dessauer, Peer Based	
т Б			Harm Reduction WA	
Ľ.	12:30 pm	60 mins	LUNCH	
ЦЦ	1:30 pm	30 mins	Wheatbelt Presentation	
a la	2:00 pm	30 mins	Represented by Jo Woodruff, Holyoake Great Southern Presentation	
ά	2.00 pm	30 mins	Represented by Tina Edwards Pope &	
<u>i</u>			Uncle Rod Ogilvie, Palmerston	
0			Association	
<u></u> Д	2:30 pm	30 mins	AFTERNOON TEA	
ju s	3:00 pm	45 mins	Regional Panel Discussion	
ű	0.00 p		Sector representatives from each WA	
nr L			region	
le l	3:45 pm	30 mins	Presentation of 'Nothing About Us	Sound Healing
0			Without Us' Aboriginal Leadership	Olman Walley
0			Report	Please note: this is
			Dr Annalee Stearne, Telethon Kids	ticketed & limited to 28
			Institute (author of report while at	people.
			WANADA)	
	4:15 pm	15 mins	Closing Remarks	
			Danny Ford	
	4:30 pm		CLOSE OF DAY ONE	

PROGRAM DAY 2 FRIDAY, 19 MAY

TIME FOR ACTION TIME FOR ACTION TIME FOR ACTION TIME FOR ACTION SPEAKING LEADING DRIVING CHANGE DRIVING CHANGE

	TIME		Ballrooms 2&3	Ballroom 1
	7:45am	60 mins		Strong Spirit Strong Mind Awards Breakfast Please note: this is a ticketed event.
	8:45 am	30 mins	REGISTRATIONS	
Workforce	9:15 am	15 mins	Welcome & Housekeeping Aunty Oriel Green & Aunty Moya Newman	
	9:30 am	30 mins	Mooditj Moort (Solid Families) AOD & Parenting Celine Thompson & Anne Thompson, Wungening Aboriginal Corporation	
	10:00 am	30 mins	Relapse, Vulnerability & Social Determinants Joel Stuart & Arnold Bin Baker, Milliya Rumurra Aboriginal Corporation	
	10:30 am	30 mins	MORNING TEA	
ted in Organisations 🛛	11:00 am	30 mins	Djinang Kadadjiny Karni Wangkiny Emma Jarvis & Rohan Collard, Palmerston Association	Aboriginal Stakeholder Engagement Project Nicole Velkoski, Cath Colvin & Madi Ross, Mental Health Commission
	11:30 am	30 mins	Reflections & Learnings from the Aboriginal Family Support Program Michelle Russell & David Shakespeare, Cyrenian House	Best Practice – Aboriginal Engagement Nathan Meteoro & Eliza Kitchener, Black Dog Institute; Sara Walsh & Stacie Mei Laccohee-Duffield, Mental Health Commission
ec	12:00 pm	60 mins	LUNCH	
Self-Determination Reflected in Organisations	1:00pm	30 mins	Strong Spirit Strong Mind Aboriginal Programs <i>Kurt Porter, Strong Spirit Strong</i> <i>Mind Aboriginal Programs</i>	Opportunities & Challenges, Providing Culturally Appropriate AOD Services in the Pilbara Fiona Paterson, Bloodwood Tree Association
	1:30 pm	30 mins	FASD - Filling Caps Dionne Aitken, Mental Health Commission	The Good Way – Relapse Prevention Program Stephen Morrison, Hope Community Services
	2:00 pm	30 mins	Through Care Model Andrew Wilson & Julie Mobbs, Yaandina Community Services	Taking Men Out Bush – A Time for Change Stephen Morrison, Hope Community Services
	2:30 pm	30 mins	AFTERNOON TEA	
	3:00 pm	60 mins	Health & Mental Health Minister Presentation & Panel The Hon. Amber Jade Sanderson MLA, Minister for Health; Mental Health & sector representatives from each WA region	
	4:00 pm	20 mins	Call to Action & Closing Remarks Jill Rundle, WANADA	
	4.20 pm		CLOSE OF FORUM	

Kootamiara kwab boola moort ngala bidi (Healthy Communities Our Way)



Ngala moorditj-abiny wer walburn kaat, yoongar wer bardan moort koort keny-al moort-ngat (We strengthen and heal mind, body and spirit through our community led programs)

Please visit our website www.wungening.com.au or call us on (08) 9221 1411





Palmerston Improving your wellbeing

Palmerston's RAP vision is for equality and equity, so that Aboriginal and Torres Strait Islander people feel comfortable walking through Palmerston's doors, knowing they will be treated equally, respectfully, in a safe and culturally secure way, and with genuine inclusiveness.

palmerston.org.au